Tips & idéer
Här presenterar jag recept utan säd, mjölk, soja eller socker.
Tips
När du ska göra en sås glutenfritt prova kikärtsmjöl. Samma mängd som vetemjöl. Koka upp, rör runt noga, lägg på ett lock, stäng av plattan, färdigt när det slutat koka.
Vardagsbröd
Vardagsbröd 1l mjöl naturligt glutenfritt ( ris, hirs, majs, bovete, teff m.m.) Ca 0,5 l riven eller mixad potatis, morot, squash eller annan grönsak 1 tsk husk ev. i msk brödkryddor 1 dl solrosfrö 1 dl linfrö Ca 7 dl vatten Rör ihop alla ingredienser. Det ska bli en...
Kanelbullar
2 dl bovetemjöl 2 dl majsmjöl 2 dl mandel grovt hackad 2 tsk kardemumma 2 1/2 tsk kanel 11/2 - 2 dl russin 2 krm bikarbonat 1 tsk vinäger ca 1 dl honung Vatten till en tjock smet Blanda allt. Olja fördjupningarna i en muffinsplåt och fyll fördjupningarna med smeten....
Morotsbröd
ca 1 liter rivna morötter 3 dl helt bovete ( mal i matberedare eller mixer ) 1 tsk salt Vatten för att binda ihop. Olja en plåt eller använd bakplåtspapper. Klicka ut på plåten till fina bullar 1 1/2 till 2 cm tjocka. Grädda i 200 grader till fin färg.
Formbröd
1 tsk bikarbonat 5 dl vatten 5 dl bovetemjöl 1 1/2 tsk husk 1 dl majsmjöl 1 dl linfrö 1/2 dl solrosfrö 1 tsk salt 1 tsk kummin 1 tsk anis 1 tsk fänkålsfrö 1 dl sur saft eller mixade sura bär 1/2 dl russin 1/2 dl grovt hackade hasselnötter Allt blandas. Olja en form...