Tips

När du ska göra en sås glutenfritt prova kikärtsmjöl. Samma mängd som vetemjöl. Koka upp, rör runt noga, lägg på ett lock, stäng av plattan, färdigt när det slutat koka.

Vardagsbröd

Vardagsbröd

1l mjöl naturligt glutenfritt ( ris, hirs, majs, bovete, teff m.m.)

Ca 0,5 l riven eller mixad potatis, morot, squash eller annan grönsak

1 tsk husk

ev. i msk brödkryddor

1 dl solrosfrö

1 dl linfrö

Ca 7 dl vatten

Rör ihop alla ingredienser. Det ska bli en tjock smet.

Bred ut jämnt på en oljad plåt. (Med bakplåtspapper om du bakar glutenbröd också.)

Grädda 200 – 225 grader runt 45 min. Brödet ska ha en skorpa som håller ihop det när det är färdigt.

Bryt eller klipp i lagom bitar. Ät och njut.

 

Kanelbullar

2 dl bovetemjöl
2 dl majsmjöl
2 dl mandel grovt hackad
2 tsk kardemumma
2 1/2 tsk kanel
11/2 – 2 dl russin
2 krm bikarbonat
1 tsk vinäger
ca 1 dl honung
Vatten till en tjock smet

Blanda allt. Olja fördjupningarna i en muffinsplåt och fyll fördjupningarna med smeten. Grädda i 200 grader tills ytan fått fin färg.

Morotsbröd

ca 1 liter rivna morötter
3 dl helt bovete ( mal i matberedare eller mixer )
1 tsk salt
Vatten för att binda ihop.

Olja en plåt eller använd bakplåtspapper. Klicka ut på plåten till fina bullar 1 1/2 till 2 cm tjocka. Grädda i 200 grader till fin färg.

Formbröd

1 tsk bikarbonat
5 dl vatten
5 dl bovetemjöl
1 1/2 tsk husk
1 dl majsmjöl
1 dl linfrö
1/2 dl solrosfrö
1 tsk salt
1 tsk kummin
1 tsk anis
1 tsk fänkålsfrö
1 dl sur saft eller mixade sura bär
1/2 dl russin
1/2 dl grovt hackade hasselnötter

Allt blandas. Olja en form som rymmer 1 1/2 liter. Häll i smeten. Grädda i 175 grader 60 – 70 minuter.